Дискриминација во учебници

Учениците и студентите се „бомбардирани“ со информации полни со дискриминација и говор на омраза
Дел од учебниците се навредливи кон корисниците на дроги и кон ЛГБТИ заедницата
Коалицијата „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ од 2009 активно открива дискриминација во учебниците
Коалицијата има спроведено две истражувања за содржината на учебниците
На конференцијата „Кон образование без дискриминација“ побараа повлекување на спорна содржина во 15 учебници
Студентите се „заробена публика“. А таа публика е заробена затоа што таа не може да го напушти предавањето без да плати некоја цена по своите други права, собирање потписи, бидување стигматизиран. Значи, тие се заробени тука да ги слушаат предрасудите на професорите. И во таа смисла кумулативно неговата одговорност и вина е поголема, Љубомир Данаилов Фрчкоски (професор на Правниот факултет во Скопје)
Народниот правобранител побара, но УКИМ и УКЛО не соработуваат и не преземаат одговорност
Како геј студент, кои се моите права доколку се соочам со таква дискриминаторска содржина, дали во учебник, дали во предавална? Има студенти кои се геј, има студенти кои се дискриминирани на факултетов поради тоа што се и не можат да го сменат. Се дискриминирани поради тоа што чувствуваат, Ирина Гешовска (студентка)
Вакви дискриминаторски содржини има и во учебниците од основно и средно образование
МОН најави ревизија на учебниците од дискриминаторски содржини, говор на омраза и невистинити факти
Додека на универзитетите и професорите останува сами да преземаат одговорност
Образованието без предрасуди е неопходно за унапредување на правата на сите луѓе!

Дискриминација во учебници

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.