Депресија

Секој петти жител на Македонија има симптоми на депресија
На „Мој термин“ 55.000 пациенти лани побарале помош или зеле рецепт за антидепресиви
*извор: Националниот систем за електронски евиденции во здравството „Мој термин“
Во десетте најпотрошувани лекови кај нас се антидепресивите
*извор: Фонд за здравствено осигурување на Македонија- Годишен извештај за 2016 год.
Минатата година 216.000 лица купиле диазепам на рецепт
*извор: Фонд за здравствено осигурување на Македонија- Годишен извештај за 2016 год.
На Клиниката за психијатрија за 37% е зголемен бројот на лица со знаци на депресија
*извор: Институт за јавно здравје
Поради депресија од 2011 до 2015 се самоубиле 118 лица
*извор: Државен завод за статистика
Најчести причини за депресија се: сиромаштија, невработеност и животни разочарувања
Според Институтот за јавно здравје, 75% од луѓето не се лекуваат поради страв од јавна осуда
*извор: Институт за јавно здравје

Депресија

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.