СДСМ како опозиција имаше остар став за обврската граѓаните да плаќаат ДДВ.

Законите, но и луѓето по се изгледа имаат две лица
СДСМ како опозиција имаше остар став за обврската граѓаните да плаќаат ДДВ
Од позиција на власт ја продолжија праксата на ВМРО-ДПМНЕ и го оставија прагот од 1 милион денари
За една година и економскиот експерт Бранимир Јовановиќ го смени мислењето
Она што според мене е проблематично во таа законска измена што се направи претходната година е кога се спушти прагот за плаќање на ДДВ од 2 милиони денари годишно на 1 милион денари. Проблемот тука е што се оданочуваат малите субјекти, оние што остваруваат мал промет т.е сиромашните со цел да се наполни буџетот, а не се оданочуваат побогатите.
Бранимир Јованивиќ, економски аналитичар (март 2017)
Кога влезе во власта ставовите му омекнаа
Тука нема никаква промена во изминатиот период, ова е отсекогаш од самото донесување на законот за ДДВ. Со оваа обврска да се плаќа ДДВ на прометот ако лицето остварува над 1 милион денари практично не се даночат сиромашните или најголем дел од луѓето , се даночат најбогатите 1% од луѓето.
Бранимир Јованивиќ, советник во Министерството за финансии (јануари 2018)

СДСМ како опозиција имаше остар став за обврската граѓаните да плаќаат ДДВ.

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.