Повраток на ДДВ

„Една од најважните мерки којашто веднаш после 11 декември ќе биде донесена од страна на Собранието и имплементирана од страна на Владата ќе биде враќање на 15% од данокот на додадена вредност.“

Една и пол година по доаѓањето на владата на Заев повратот на ДДВ остана само на хартија

Проектот првично требаше да се имплементира во две пилот општини, а потоа и во целата држава

„Повратот на 15 посто на ДДВ за сите граѓани е подготвен проект и требаше да стартува од 1 февруари, но за жал одредени уставни можности не се усогласени во целиот проект на Министерството за финансии и на УЈП и затоа ќе почнеме од 1 јули.

Ако се примени од 1 јуни прво за социјалните случаи, шест месеци подоцна, односно во 2020, би се применила за сите граѓани

Идејата на проектот е 15% од ДДВ од секоја сметка да се враќаат кај граѓаните освен за луксузни производи

Заев смета дека со мерката секое семејство ќе обезбеди дополнителни 30.000 денари годишно

Повраток на ДДВ

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.