50 години од „Чија си“

„Има еден дом сред жолто лисје
стаен е тој во сите мисли
покрив тој е твој и кошмар тој е мој
редок миг пред куќен праг
скриен поглед толку драг, ко бој“

Пред половина век е создаден еден од најголемите евергрини на македонската забавна сцена, „Чија си“ на Славе Димитров

Музиката на оваа песна е напишана во 1969 година во Битола

Две години подоцна, Благој Стефановски го напишал текстот по што била изведена на Фестивалот на забавни мелодии Скопје 71

Песната е изведена во две верзии, вокална интерпретација на Славе Димитров и Крунослав Киќо Слабинац

„Чија си“ прерасна и во драмски текст во 1999 година

„Свет си мој, а ниту име не ти знам.“

50 години од „Чија си“

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.