Проактивна надворешна политика

Новата влада вети дека ќе води проактивна надворешна политика
Ќе инвестира во добрососедските односи и ќе го зголемува бројот на земји-пријатели
Финализирањето на договорот за добрососедство со Бугарија е во таа насока
Во 1999 потпишана е Декларација, а разговорите за Договор траат од 2008, поинтензивно од 2013
До сега се одржани 11 консултации на тимови од двете земји, но потпис нема
Различни се ставовите за гаранциите без мешање во внатрешните работи
Јазикот на потпишување и заедничкото чествување на историјата исто така се пречка
Премиерот уверува најголем дел од разликите се надминати, опозицијата критикува за нетранспарентност
Договорот наскоро ќе биде пред пратениците, а потпишувањето е најавено за август

Проактивна надворешна политика

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.