Таткото на Балтазар, неодамна не напушти

Песната од цртанот Балтазар е како временска машина
Буди спомени за безгрижно детство за илјадници деца од просторот на поранешна Југославија
Балтазар беше омилениот пронаоѓач кој со своите изуми ги решаваше проблемите на жителите од Балтазар-град

Професорот имаше препознатлив лик-бела брада и шапка
Татко на Балтазар е Златко Гргиќ, а Балтазар-град го креираше Златко Боурек кој неодамна почина
Анимираната серија имаше 59 епизоди снимени меѓу 1967 и 1978
Се прикажуваше во преку 20 држави меѓу кои Германија, Данска, Финска, Италија, Романија, Грција и САД
Балтазар кај децата ја развиваше фантазијата и желбата за наука, но и слатките соништа

Таткото на Балтазар, неодамна не напушти

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.