Апанажа

Избраните и именуваните функционери имаат право на апанажа
Околу 38.000 евра се издвојуваат месечно за апанажа на 38 пратеници од претходниот состав
Пратениците добиваат близу 1.000 евра месечно во период од три месеци до 1 година зависно од тоа колку им траел мандатот
Во јавноста се мета на критика поради можноста и по престанокот на функцијата да добиваат плата
Левица поднесе иницијатива до Уставниот суд за укинување на апанажата
Апанажа добиваат и петмина членови на ДИК кои претходно си делеа екстра бонуси
Виолета Дума чека на одобрување иако ги исполнува условите за пензија
За разлика од кај нас апанажите на некои бриселски функционери беа далеку поголеми
Херман Ван Ромпуј и Кетрин Ештон од 2014 до 2017 земаа околу 150.000 евра годишно
Надоместокот на поранешнниот претседател на европскиот совет и високата ЕУ преставничка беа во износ од 55 % од годишните плати

Апанажа

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.