Изградба на албански театар

Изградбата на Албанскиот театар заглави
Иако требаше да биде готов во 2015
Дел од канцелариите се сместени во Театар Комедија
Уметничките активности се реализираат во три други објекти
“Би направил една компарација со тоа што целата држава е запрена заради тоа што се случува околу нас и нема сомнеж дека и тетатрот е дел од тоа континуирано стопирање. Целиот буџет што е наменет за театарот беше поделен во години. Жал ми е да кажам дека минатите години ова беше една од причините за запирањето. Годинава е доделен поголем буџет.” – Адем Карага, директор на Албанскиот Театар во Скопје
Проблемот е во распределбата на средствата
Во 2014, од буџетот се доделени 44 милиони денари, во 2015-60 милиони денари, а во 2016- 31 милион денари
Годинава, за театарот се доделени 100 милиони денари
Изградбата на Албанскиот театар е планирано да чини 7 милиони евра без ДДВ

Изградба на албански театар

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.