Над 1700 вработени во администрацијата земаат плата без да одат на работа

Над 1700 вработени во администрацијата земаат плата без да одат на работа
Институциите не најдоа решение да ги ангажираат со цел да ги заработат парите
Обидот за систематизирање на 800 административци беше стопиран поради изборите
“За жал заради постојаните обиди за вработување на партистике милитанти, администрацијата доби еден статус и функција која не е во корист на граѓаните.” Исмет Рамадани, поранешен пратеник (00:56-1:13)
Според податоците од 2014 година, во земјава има има 130.295 административци
Темпото на вработување се зголеми по Рамковниот Договор
Целта беше еднаква застапеност на сите заедници
И денеска дел од нив добиваат работа за да пополнат квота и не ги поставуваат на позициите кои ги заслужуваат
“Најлошото се случува тогаш кога треба да се регулира еднаквата застапеност на Албанците во администрацијата поради тоа што тие освен што се партизирани, многу од нив воопшто не се на функција, седат дома и земаат симболична плата.” – Исмет Рамадани, поранешен пратеник (01:13 – 1:41)
(Извор: СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ОХРИДСКИОТ РАМКОВЕН ДОГОВОР)

Над 1700 вработени во администрацијата земаат плата без да одат на работа

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.