72 години Вардар

Најтрофејниот македонски фудбалски клуб Вардар го слави 72 роденден
На 22 Јули 1947 по фузијата на две спортски друштва Македонија и Победа е создадеен најголемиот македонски фудбалски бренд
Заклучокот бил дека на Скопје му е потребен моќен спортски колектив
Вардар десет пати бил шампион на Македонија, а пет пати го освојувал Купот
Една титула во првенството и еден Куп Вардар има освоено и во поранешната држава во силната југословенска лига
Најголемиот успех го постигна пред две години со пласман во групната фаза од Лигата на Европа
Најтешките моменти ги доживеа во 2011 кога беше на прагот на испаѓање во втората лига, но се спаси по фузијата со Миравци
Но и годинаваа кога од Фудбалската федерација на Македонија не доби лиценца за настап во Европа иако го освои второто место
Панчев, Рингов, Сетинов, Дончевски, Симоновски, Дојчиновски, Канатларовски, Мутибариќ, Најдоски, Савески се најголемите имиња кои некогаш биле дел од клубот

72 години Вардар

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.