Една година подоцна свежи се сеќавањата на денот кој донесе општествено-политички пресврт во Македонија

Една година подоцна свежи се сеќавањата на денот кој донесе општествено-политички пресврт во Македонија
На 27 Април 2017 тензичната политичка ситуација ескалира и предизвика инциденти од огромни размери
Двомесечните протести против “тиранската платформа” кулминиираа со упадот во собранието
Причина беше изборот на Талат Џафери за претседател на парламентот во нестандардна процедура
Тоа значеше дека ќе следува избор на Влада на новото парламентарно мнозинство
Пеењето албанска химна дополнително ги разгоре страстите на крвавиот четврток
Дел од пратениците ги отворија вратите на законодавниот дом
Заев, пратениците на СДСМ и Села беа главна мета на разбеснетите демонстранти
Во прес-центарот не се бираа средства за пресметка со нив и дел од обезбедувањето
Обвинителството ги товари дел од учесниците за нарушување на уставниот поредок и за тероризам
Некои се во притвор, други во домашен притвор, а трети се бранат од слобода откако дадоа гаранција во имот
За дел од оние кои ги нападнаа пратениците веќе се изречени пресуди-затворски и условни казни
По една година општеството е стабилизирано, но и натаму поделено по разни основи
Препораката за почеток на преговорите со ЕУ е безусловна, но прашањето за името и Законот за јазици се темите кои предизвикуваат најголеми поделби

Една година подоцна свежи се сеќавањата на денот кој донесе општествено-политички пресврт во Македонија

Add comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.